Expertii in sanatate si nutritionistii recomanda intotdeauna modificarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare, in special pentru cei care sufera de boli cardiovasculare, femeilor insarcinate si persoanelor obeze. Un nou studiu al cercetatorilor din SUA si Canada a demonstrat ca adultii pot reduce riscul de a se imbolnavi prin adoptarea de obiceiuri sanatoase.
Factori cum ar fi consumul de alimente nesanatoase, inclusiv cele ce contin elemente nedorite si grasimi, fumatul sau consumul de alcool, precum si lipsa de exercitiu fizic maresc riscul de a contracta boli de inima la varste din ce in ce mai mici.
Conform cercetatorilor de la Universitatea Northwestern Feinberg, adultii cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani pot incetini si chiar inversa progresia bolilor coronariene prin adoptarea de obiceiuri sanatoase si prin schimbarea stilului lor de viata.
Mai mult, cercetatorii au ajuns la concluzia ca este de datoria guvernelor sa avertizeze populatia cu privire la gravitatea acestor obiceiuri nesanatoase in perioada de maturitate timpurie, pentru a reduce numarul de persoane cu probleme cardiace la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.
“Nu e prea tarziu. Nu esti condamnat daca ai dobandit obiceiuri nesanatoase la o varsta frageda. Poti face o schimbare chiar acum, iar aceasta schimbare va avea urmari benefice pentru inima ta “, a spus autorul studiului Bonnie Spring, profesor de medicina preventiva de la Universitatea Northwestern Feinberg .
Pentru a stabili daca aceste ipoteze sunt adevarate, cercetatorii au folosit datele de la 5000 de persoane care au decis sa-si schimbe modul de viata anterior, ducand pentru o perioada de trei ani un mod de viata sanatos. Inainte de a participa la acest experiment starea de sanatatea a inimii a fost evaluata. Toti participantii au avut vasrta de 30 de ani. Dupa terminarea experimentului starea de sanatate a fost evaluta din nou, rezultatele fiind mai mult decat concludente. Pentru a ajunge la concluzii ferme, experimentul a continuat inca 7 ani, subiectii ajungand la varsta de 40 de ani.
Cercetatorii au incercat astfel sa afle corelatia dintre o viata sanatoasa si starea de sanatate a subiectilor. In cadrul stiudiului s-au avut in vedere mai multi parametrii cum ar fi: greutatea, fumatul si activitatea fizica constanta. Avand un regim alimentar sanatos si cu un consum redus de alcool, peste 90% dintre cei ce au participat la studiu au demonstrat fara niciun dubiu avantajele unui regim sanatos de viata.
La inceputul studiului, circa 10 la suta din participanti au raportat ca sunt pefect sanatosi. Dar lucrurile s-au dovedit diferite dupa 10 ani de la data inceperii acestui studiu. La finalul studiului s-a constatat ca cel putin 25 la suta dintre participanti au adoptat un stil de viata sanatos fara a fi impulsionati sau stimulati din exterior. Conform cercetatorilor, fiecare obicei sanatos suplimentar a contribuitl a reducere a riscului de a contracta diferite boli de inima. Aproximativ 40 la suta din participanti au adoptat un stil de viata nesanatos, care a condus la cresterea riscului de a dezvolta o boala de inima.



Presedintele comisiei de evaluare a declarat într-un comunicat de presa: “Aceasta constatare este importanta, deoarece ajuta la demitizarea a doua mituri sustinute de unii specialisti din domeniul sanatatii. Primul sustine ca e aproape imposibil de a schimba comportamentul pacientilor. Cu toate acestea, am constatat ca 25 la suta dintre adulti au adoptat un stil de viata sanatos pe cont propriu. Al doilea mit este ca prejudiciul a fost deja facut – la varsta adulta este prea târziu pentru modificarea stilului de viata si adoptarea unui stil de viata sanatos pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. In mod evident, este incorect. Niciodata nu este prea tarziu pentru schimbarile de comportament si adoptarea unia sanatos pentru a ne ajuta inima. “



Studiul, care a fost finantat de National Heart, Lung and Blood Institute si Institutul National de Sanatate, a fost dat de curand publicitatii si fiind preluat de majoritatea revistelor de specialitate.



Alte stiri kLumea: