Desi stirea pare de domeniul hazliului, prima fabrica de sarmale din Romania s-a deschis in judetul Harghita. Mai ramane sa fie deschisa de un neamt sau ungur si ne-am facut de ras, nici macar la mancarea noastra traditionala nu am reusit sa fim primii! Cei doi soti, Laszlo si Eniko Bajko – v-ati prins deja ce voiam sa zic in primele randuri, au deja exporturi in Ungaria si Suedia. Asa ne trebuie, daca nu ne punem mintea la contributie, sa se ocupe ei, eu le urez succes si asa o sa se duca numele Romaniei mai departe. Numai sa nu ne trezim ca o sa le inregistreze ca patent propriu sub steagul maghiar!Prima fabrica romaneasca de sarmale

Prima fabrica romaneasca de sarmale s-a deschis la Gheorgheni si este o afacere de familie. Cei doi soti au plecat la drum cu inima deschisa si cu un imprumut bancar de 130 de mi de euro, pe care l-au si rambursat din profit! Ei au avut doar 40 de mii, suficienti pentru a pune afacerea pe picioare. Reformulez, totalul a fost 130.000 si cei 40 de mi iau fost credit. Asa se intampla cand nu citesti cu atentie datele problemei.

Cum au cucerit piata? Simplu, au folosit reteta clasica a sarmalelor romanesti, nu au pus conservanti si gata! Simplu, ca sa nu mai ziceti ca nu se poate si ca ne trebuie nu stiu eu ce idei geniale. Doar ceva spirit de initiativa si credinta ca vei izbandi. Banuiesc ca stiau ca deja produsele maghiare au cucerit piata europeana, asa ca de ce sa nu incerce cu ceva inca neexplorat? Sarmalele au fost solutia lor de succes si nu pot decat sa-i felicit pentru spiritul lor de antreprenori.Ca sa le fie si mai bine, desi au plecat la drum cu 10 angajati, au reusit sa faca toata treaba cu doar cinci, iar exportul merge ca pe roate! Pofta buna!Alte stiri kLumea: