Uite ca a venit si ziua de Sanziene, ziua in care se intampla lucruri magice, cand fetele isi afla ursitul si noi mai scriem o pagina pe site-ul nostru, la rubrica Wiki. Originea sarbatorii de Sanziene este controversata, unii spun ca este de fapt o continuare a sarbatorii romane dedicate zeitei Diana, altii ca de fapt este un obicei dacic, ce s-a transmis pana astazi. Indiferent de provenienta, sarbatoarea de Sanziene este una frumoasa, ce ar trebui sa ne reprezinte tara, caci merita cu adevarat.



Traditii si obiceiuri de Sanziene la romani

Noaptea de Sanziene este cea dintre 23 si 24 iunie, deci deja a fost, daca nu ati fost in padure sa le prindeti, va trebui sa asteptati deja anul viitor. Dar cel putin acum sunteti informati kLumea. Cerul s-a deschis iar Sanzienele au coborat pe Pamant. Au dansat si au fost admirate doar de curajosi, la sate cred ca s-au gasit dstui, la oras aceasta traditie evident ca s-a pierdut.



Dar chiar si la oras poti merge sa culegi flori si sa-ti impletesti o coronita de Sanziene, o pui pe cap si vei fi ferita de boli si probleme tot anul. Iar daca ai pus coronita sub perna, sigur ai sa-ti visezi ursitul. Daca nu mai esti de maritat, o agati la horn si casa ta va fi ferita de necazuri.

La noi la romani s-a mai pastrat si obiceiul cu nume rusesc – Drăgaica. Am sa va vorbesc despre el la anul, caci anul asta ajung Sanzienele. La final as vrea sa stiu daca ai participat macar odata la sarbatoare, iar daca DA, cum ti s-a parut?



Alte stiri kLumea: