Rezultatul referendumului din ScotiaAsa cum era de asteptat, in Scotia s-a votat la referendum si s-a votat bine, fiecare exprimand de fapt ceea ce-si doreste, dupa 307 ani de apartenenta la Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. Motivele pentru care azi la referendumul din Scotia s-a votat in acest fel nu surprinde pe nimeni, mai ales ca subiectul a fost dezbatut pe larg pe cele mai importante canale de media. Prima data cand scotieni iau avut propriul Parlament a fost in 1999, an in care a aparut si pentru prima data dorinta unei anumite parti a populatiei de a se separa de Regatul Unit.

Iata ca desi multi anticipau un alt rezultat, scotienii au reusit sa se mobilizeze si sa voteze exact cum era previzibil, astazi 18 septembrie 2014 fiind una dintre cele mai importante zile din istoria moderna a Scotiei. Desi multi au sperat ca independenta va aduce si beneficii economice, specialistii au ajuns la o cu totul alta concluzie, mai ales ca despartirea de economia regatului nu este tocmai simpla.

Problema apartenetei la NATO este si ea una din chestiunile care ar fi trebuit rezolvate inainte de a se trece la vot, caci in prezent Marea Britanie este membra a tratatului iar in cazul incare Scotia ar fi independenta, se pune intrebarea daca mai face sau nu parte din alianta, in mod automat sau trebuie sa se faca modificari in structura NATO.

La fel de grea este si separarea platformelor petroliere din Nordul UK, cui apartin ele de fapr si carei legislatii se supun, cui platesc impozitele, etc. Iata deci ca votul de azi nu a fost chiar simplu, scotienii dovedind inca odata ca stiu ceea ce vor.Alte stiri kLumea: