Povestea leului romanescPoate ca v-ar fi interesant sa stiti care este povestea leului romanesc si cum a ajuns el moneda nationala a Romaniei, Inainte de a incepe povestea istorica, hai sa va zic ca am descoperit pe la 18 ani ca bulgarii au tot lei, doar ca la ei e denumit in bulgara, leva. Iar ca sa radeti mai cu foc, ar trebui sa stiti ca desi la noi banii vin de la un animal puternic, in Belarus aveau iepuri –  acum evident au ruble si copeici. Revenind la istoria leului romanesc, ea incepe prin secolul al XVII-lea, cand la noi umblau bani olandezim, ce aveau desenat pe ei un leu stilizat, asa ca populatia a decis sa-i numeasca lei.

A urmat apoi moneda austriaca – zwanziger – care pe romaneste a fost tradusa sfant, de unde si vorba “nu am niciun sfant”. Nici dolarul nu are origini prea departe de noi, provenind de la löwenthaler adica daler – sau taleri cum se mai spunea pe la noi invechime.

Oficial leul devine moneda oficiala la 16 septembrie 1835, desi in acel an Romania avea prima moneda virtuala , ea fiind echivalenta cu 60 de parale [ turcesti ]. Alexandru Ioan Cuza este cel ce a transformat leul virtual [ acel Bitcoin stravechi ] in moneda reala, iar de atunci ne luptam sa avem unleu puternic, doar ca azi el e mai mult o pisica hamesita decat un leu puternic si viguros.

Culmea ironiei este ca Alexandru Ioan Cuza voia initial sa numeasca moneda români, insa  la 22 aprilie 1867 este stabilita moneda naţională leul, fiind de atunci simbolul monetar al tarii noastre.Alte stiri kLumea: