Mărțișorul – între tradiție și semnificație, dar și între vechi și nouMărțișorul reprezintă simbolul primăverii, al unui nou început, al renașterii naturii și totodată al bucuriei. Purtat de către toate doamnele și domnișoarele în primele opt zile ale lunii martie, are o semnificație mult mai profundă. Astăzi, știm că toate doamnele și domnișoarele se așteaptă să primească cel puțin un mărțișor de la persoanele dragi, ei bine, în vechime lucrurile stăteau cu totul altfel.

Mărțișorul, o tradiție care astăzi s-a modernizat

În timpurile străvechi, în data de 1 martie, la răsărit se dăruia tinerilor și copiilor câte un mărțișor atât fete cât și băieți. Șnurul de la mărțișor colorat în alb și roșu sau în alb și negru simbolizează contrariile, iarna ce a trecut și primăvara care așteaptă să fie primită în sufletele oamenilor. Șnurul era fie legat la mână, fie purtat la piept. O dată cu trecerea timpului, șnurul de la mărțișor a căpătat o mică adăugire, ca să spunem așa. O mică monedă de argint ce era asociată soarelui. Poetul George Coșbuc spunea așa ,,scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtându-I cu tine chipul. Prin asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor, să-ți dea ce-I stă în putere, mai întâi frumusețe ca al lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și un suflet curat.”

Astăzi mărțișorul nu și-a pierdut acest simbol dar este purtat numai de doamne și domnișoare având mai mult o semnificație de creație artistică. Se confecționează din orice și poate semnifica orice. Numai șnurul a mai rămas intact ca și semnificație și nu lipsește. Cândva, oamenii purtau mărțișorul pentru că credeau în puterea lui magică. Acum este un simplu obiect purtat doar pentru că și ceilalți poartă și pentru că altfel ea se supără dacă nu primește unul.

Erau vremuri când oamenii credeau că o babă a urcat la munte cu 12 cojoace și a murit înghețată. Acum este doar o poveste, chiar un mit, și mai trist este că nu vor mai crede niciodată. Tot ce pot este doar să cunoască povestea și atât.

Mărțișorul – de la cultura dacică până în zilele noastre

La geto – daci 1 martie era prima lună din calendar iar mărțișorul era un talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou, împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste și bucurie. Pentru geto – daci anul avea doar doua anotimpuri, vara si iarna iar ziua de 1 martie era sărbătorită și primită cum se cuvine.

Mărțișorul, dăruit cu bucurie celor dragi dar și celor care sunt alături de noi, simbolizează bucuria unui nou sezon, al unei renașteri a întregii suflări. Astăzi reprezintă unul dintre simbolurile cu cea mai mare semnificație, care sperăm să nu se piardă în negura timpurilor sau să fie înlocuită cu tradiții de peste ocean, așa cum este cazul multor sărbători.

Prin mărțișor dăruiești practic o parte din sufletul tău celor dragi, iar la început nu era un privilegiu dedicat numai fetelor și soțiilor. Acesta a fost un obiect ritual, care a devenit spre vremurile noastre obiect de podoabă purtat la gât sau la mână, sau în piept, fără să se mai păstreze nimic din semnificația inițială.Alte stiri kLumea:

  • Nu sunt noutati kLumea astazi!