Ne tot tinem de glume insa mai avem si treburi serioase de rezolvat, cum ar fi aflarea taxelor si impozitelor pe care un PFA trebuie sa le plateasca statului roman. E o mare nebuloasa in acest domeniu caci PFA – persoana fizica autorizata – are de multe ori venituri cu mult sub venitul mediu, dar de multe ori si sub cel minim garantat. Ai sansa sa ramai cu buzunarele goale, daca nu ai un venit cat de cat onorabil. Am sa discut aici despre cei ce obtin venituri din Adsense si/sau din afiliere la 2Parele,  Piata Digitala sau alte astfel de activitati. Vom discuta pe doua directii, una fiind cea avenitului minim oferit de aceste doua surse.

Impozite si taxe PFA afiliere

Unii considera ca pentru astfel de venituri ar trebui sa alegi codul CAEN 6311 – unde clasa de coduri 63 se refera la Activitati de servicii informatice. Spuneam de afiliere si de Adsense, unde venitul lunar minim este de 100 de lei si respectiv 70 de euro, azi insemnand 316 lei. Aceste venituri sunt mult sub un nivel de trai decent, dar se pot realiza de catre multi dintre cei ce cred ca mediul online le pot aduce venituri. Ce impozite si taxe ar trebui platite de catre un PFA in acest caz?Incepem cu CAS 31,3% pentru PFA – plataita de cei ce nu sunt pensionari sau lucreaza cu carte de munca la alta firma. Unii sugereaza sa te angajezi dar cu o norma de 2 ore pe zi la salariul minim, platind astfel doar 101 lei pe luna, in loc de 252 lei pentru CAS. Am o nelamurire, daca incasezi din afiliere acei 100 de lei lunar, mai pui un leu si ii dai pe toti la stat? Si inca nu ai terminat cu platile!CASS – o alta taxa pe care un PFA trebuie sa o plateasca, in valoare de 5,5% dar nu mai putin de 49 de lei, deci deja ai avea de plata 252 + 49 = 301 lei sau daca mergi pe cele 2 ore angajat cu contract, 101 +49 = 150 de lei!

Impozitul pe venit, de 16% care in cazul minim de care vorbeam nu ai din ce sa-i mai platesti caci deja ai ajuns pe pierdere. In rest, in functie de sume, calculati singuri.

Mai puteti plati optional pentru somaj 0,5% din veniturile nete, adica incasari – cheltuieli. Mergand  acum pe urma unui tanar care ia cei 70 de euro din Adsense lunar, adica 316 lei, pe care culmea ca ii primeste la banca [ sau poate e mai binesa ramaneti la WU? ], va plati 150 de lei daca e istet si se incadreaza cu 2 ore pe zi, deci ii mai ramane sa plateasca 16% din castig, adica 26 de lei, in cazul in car enu-si mai gaseste niste cheltuieli care sa acopere diferenta de 166 de lei [ sau 36 de euro] . Teoretic nu prea ramai cu nimic, dar o sa mai fac un calcul pentru 100 de euro adica ca si cum ai incasa 316 lei din Adsense si 124 de lei din Afiliere. Atentie, daca nu ai contract de minim 2 ore, vei avea de plata 252+49 = 301 lei la care ai mai putea achita si 16% din diferenta fata de venit, in cazul celor 100 de euro, adica 25 de lei. Ajungi la un total de 326 de lei din 440! Hai ca suna bine, nu-i asa? Ai 3,8 lei pe zi de cheltuiala! Sau poate te apuci de cerut 5 lei de la trecatori, rezolvi venitul in doar 10 minute!

La final: unde te angajezi cu 2 ore? Caci evident nu la propriul PFA ca nu se poate!Alte stiri kLumea: