De la cine ar putea invata guvernantii romaniProbabil ca o sa ramaneti socati daca o sa aflati ca in Suedia parlamentarii nu au imunitate, dar cel mai interesant mi se pare cam cat cheltuie statul suedez cu alesii sai, care locuiesc nu la hoteluri de 5 stele cu lux si desfaru, ci in garsoniere detinute de stat! Ati citit bine, garsoniere de stat – deci fara a da banii pe sub mana la anumit ehoteluri de lux! Poate va ganditi ca sunt niste garsoniere din acelea de sta mata in coada, ei bine NU, au in jur de 40 de m². Iar ca sa fi emai interesant, isi fac singuri curatenie, la fel ca orice alt cetatean care sta intr-o  locuinta. Parca suna a poveste daca te uiti la luxul politicienilor din Romania, nu-i asa?

Cum oare de traiesc parlamentarii suedezi daca nu au secretare sau consilieri, nici masini de serviciu cu sofer. Prin urmare nu se cheltuie bani din buget pentru a le lua lor masina ori de cate ori li se pare lor ca 4×4 nu mai e pe placul lor. Nici premierul din Suedia nu are cine stie ce palat, resedinta sa fiind peste medie dar nu mai mar ede 300 m².  Dar nici lui nu-i matura statul si nu-i schimba lenjeria!

Credeti ca la capitolul venituri stau mai bine ca ai nosti? Un parlamentar suedez castiga aproape dublul venitului net al unui profesor. Daca ar fi asa in Romania ar fi bine, ori profesorii ar avea salarii decente, ori parlamentarii nu ar avea salarii nesimtite!

Transparența activității parlamentare are rădăcini în Constituție. Fiecare cetățean are dreptul să verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern și declarația de impozit pe venit a premierului.

Principiul transparenței, inclus în Constituția suedeză de mai bine de 200 de ani, face ca excesele de putere sau cazurile de corupție să fie extrem de rare în această țară.

Oare de asta rade Iliescu? Ca suntem noi mai fraieri si tinem in spate parlamentari care dorm in scaune pe banii nostri?Alte stiri kLumea: