Cum de curand a inceput scandalul platilor la CASS – Casa da asigurari de sanatate – hai sa vedem cine si cat trebuio sa achite anual la bugetul de stat. Nu mai discutam de abuzurile facute de ANAF si cum va plati pentru asta, in Romania de palata are doar poporul, functionarii de stat si guvernantii au singura obligatie de a ne incasa “ceea ce vor ei” la bugetul Romaniei.Art. 208 alin. (3) Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii şi funcţionează ca un sistem unitar.– Art. 257 alin. 2 lit. f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi

Prin urmare legea nu prevede un venit minim, deci daca ai cont la banca si primesti cum am primit eu anul trecut, 1 ban pe luna = 12 bani pe 12 luni, se considera venit si ANAF vrea minimul de contributie la bugetul CASS. Mai rau est ede cei care nu au platit din diverse motive de cativa ani, mai precis din 2012, de cand ANAF este obligat prin lege sa colecteze de la rau platnici. Un mic calcul?  Nu stiu daca se vor aplica sau nu penalitatile, dar legea spune asa:

Pentru salariu de bază minim brut pe ţară, lunar obligaţia de plată pentru CASS este de 44 de lei, conform art. 257 de mai sus.  Aceasta înseamnă 12 luni x cu 44 lei = 528 lei. Prescripţia răspunderii fiscale este de 5 ani plus anul curent.  Suntem ȋn ianuarie 2015, deci 5 ani şi 10 luni = 70 de luni x 44 lei = 3.080 lei.

Sper ca ai inteles unde bat! Nu stiu ce va urma insa cu siguranta nu va fi prea bine pentru zeci de mii de romani. Sunt multe categorii de persoane car enu realizaeaza venituri, sau au realizat venituri sun 10% din minimul necesar pentru a trai! Stiti cati romani traiesc sub pragul saraciei? Daca e sa-l credem pe Mircea Geoană: Nouă milioane de români trăiesc sub pragul sărăciei !

Personele fără venit trebuie să depună o cerere la primărie pentru a beneficia de ajutor social, şi în acest caz contribuţia la sănătate va fi plătită de către primărie. În cazul în care nu pot face dovada acestui ajutor social, trebuie să plătească lunar contribuţia la asigurările sociale de sănătate, potrivit legii privind reforma sănătăţii.

Mai exact, ori primesti de la primarie ajutor social, ori dai la buget CASS-ul minim. Mai e o problema, nu prea ai cum sa primesti ajutorul de la Primarie, daca nu maturi strada – la propriu [ am facut un demers jurnalistic anul trecut, m-am prezentat ca medic fara loc de munca, mi-au spus clar : maturi strada ok, nu maturi strada, adio ajutor de la primarie! ].Alte stiri kLumea: