Daca exista cineva care spune ca nu-i place zmerura, sub toate formele ei – proaspata sau in dulceata, inghetata sau chiar sub forma de suc, nu-l cred. Asa ca se pune intrebarea: cam care este productia la hectar daca ma apuc de cultivat zmeura? Inainte de a discuta de productie sa vedem cat este de usor sa ai un hectar cu zmeura, sau poate o sa crezi ca e mai rentabil sa pui capsuni, cine stie. Dar ce investitie este intr-o sera pentru zmeura – da ai citit bine, sera pentru zmeura, caci daca vrei sa fii ferit de intemperii, o cresti in sera.



Cata zmeura scoti la un hectar

Conteaza sa stii ce fel de zmeura pui, adica soiul ales si locatia, caci in general desi zmeura nu este un fruct pretentios, productia difera de la soi la soi si de la zona la zona. Ce pot sa-ti spun cu siguranta este ca de pe un hectar de zmeura, poti castiga in trei luni de munca pentru un an intreg! Conteaza si densitatea plantelor, eu merg pe 7.000 si pana la 8.000 de plante la hectar, ceea ce este o densitate buna. Dar cat ma costa sa intretin o astfel de cultura?



Deci pentru a le planta in primul an ai nevoie de un minim de  24.000 lei. Asta doar pentru plante, dar un hectar nu se sapa la harlet deci ai nevoie de alti bani pentru pregatit terenul, spalieri – daca nu vrei sa o vezi taratoare pe jos. Ajungi la o investitie de inca 15.0000 de lei la un hectar. Deci pana aici ai cheltuit deja 40.000 de lei, sau 10.000 de euro [ dolari ].

Daca productia este de 7 sau 8 tone la un hectar, faceti voi socoteala ce castig veti avea [ adaugati culesul, daca nu va ajuta familia ]! La 10 lei en-gros => ai pentru 7 tone un venit frumusel!



Alte stiri kLumea: