Avem asa cum se stie patru domenii kLumea pentru filme si actori, doua e-4TV, una pe Actori.Info si evident indragitul 4Cinema.Info, toate cu specificul lor. Mai avem si cateva pagini pe FaceBook, doua pentru seriale indragite si una pentru iubitorii de filme kLumea, toate acestea fiind coordonate de prietenul nostru Mitzu Argheleanu. Nu stiu daca am reusit sa scriem despre toti marii actori romani, caci sunt destul de multi, asa ca o sa fac o scurta lista, cu cei care-mi vin acum in minte, pentru a verifica si a completa lista cu actori romani prezenta pe site-urile noastre.Lista cu actori romani kLumea

Fara a avea pretentia ca lista actorilor romani este completa sau ca i-am pus intr-o ordine care spune ceva, va prezentam ceea ce am decis noi azi ca trebuie sa cuprinda ea. O sa incep cu Jean Constantin, despre care cred ca am scris deja pe Actori.Info – cel putin apare poza noastra atunci cand cautam biografia actorului. Iar pentru ca imi este foarte drag, nu-l pot uita pe Toma Caragiu, care desi s-a nascut in Grecia, este al nostru cu trup si suflet. Gheorghe Dinica probabil ca este unul dintre cei mai mari actori romani, care desi nu a jucat rolul principal in prea multe filme, iar multi il tin minte cu replica “Ca un caine turbat, am muscat mana …”, din rolul lui Bastus – cred ca ar prinde bine sa-i vedem intreaga sa prezenta in arta cinematografica si teatrala.Amza Pellea cred ca nu mai trebuie prezentat, este Mihai Viteazul si unchiul lui Suca, sotul Vetei din Bailesti. Iar Radu Beligan cred ca este cel mai mare monstru sacru al cinematografiei si teatrului romanesc inca in viata. Asa am ajuns la alt mare actor de comedie, Dem Radulescu – numele sau real fiind Dumitru R. Radulescu, pentru cine este curios. Iar pentru ca predecesorul sau nu a fost un june prim, hai sa-l trecem in lista noastra si pe Florin Piersic. Dar cred ca nu exista nimeni care sa nu fie mirat de sprancenele lui Mircea Albulescu, care desi un mare actor nu a beneficiat de un rol principal care sa-l propulseze in galeria preferatilor de film din Romania.

Probabil ca generatia tanara nici nu a auzit de Ion Lucian, nici macar nu s-a ingrijit nimeni sa-i faca o pagina pe Wikipedia asa cum se cuvine. Asa am ajuns la un mare actor roman si un mare regizor, Sergiu Nicolaescu – pe care-l apreciez mai ales pentru filmele sale istorice, dar cine nu ar vrea sa-l revada pe comisarul Moldovan? Osurpriza pentru mine a fost Marcel Iures, spun o surpriza pentru ca din filme nu mi-am putut face o impresie corecta despre el, insa dupa ce l-am vazut in 1981 la Teatrul Bulandra, m–am schimbat opinia la 180 de grade.

Ca sa inchei lista pana nu ajung sa umplu 20 de pagini, adaug: Stela Popescu, Iurie Darie, Victor Rebenciuc, Adrian Pintea, Ion Besoiu, Puiu Calinescu, Sebastian Papaiani, Marin Moraru, George Constantin – despre care o sa discutam alta data mai pe larg, pentru ca merita, Ilarion Ciobanu, Colea Rautu – iar lista poate continua asa inca doua zile si doua nopti! [ Va urma .. ].Alte stiri kLumea: