Chiar mi s-a facut pofta de ceva nou la mine in bucătărie, asa ca o sa încerc pe cat posibil sa va ofer câteva rețete culinare deosebite, iar cum totul incepe cu prepararea sosului, iată si primele rețete de sosuri gasite de mine prin bucătăria bunicii, scrise de mana.

Sos alb cu vin şi ciuperci
La sosul reţetei 8 se adaugă 200 g de ciuperci. Se obțin 500 g sos. Ciupercile proaspete se spală bine, se curăță, se taie felii foarte subțiri şi se călesc în 30 g unt. Se adaugă în sos, se fierbe 3-5 minute.Sos cu ciuperci cu vin și smântână
Pentru 600 g sos:
400g sos alb, 200 g smântână.
La sosul rețetei precedente se adaugă smântâna fiartă cu o ceapă călită , 2 legături de pătrunjel verde şi apoi strecurată. Aceasta se adaugă în sos, se încălzește bine şi se potrivește de gust. Sosul se păstrează în alt vas cu apă caldă.
Se servește la preparate de pește, carne, legume, orez, făinoase și volovanuri [ vol-au-vent ].Sos de lămâie cu smântână
Avem nevoie de 50 g unt, 50 g făină, 50 g ceapă, 50 g țelină, 60 g lămâie, 180 g smântâna, sare după gust, zeama de carne pentru stins sosul.
Țelina și ceapa se taie subțire şi se călesc ușor în unt, se adaugă făina, încorporându-se 1-2 minute în continuare, până când făina capătă o culoare alb- gălbuie, iar legumele şi-au dezvoltat aroma.
Se stinge cu zeama de carne caldă, se adaugă zeama de lămâie. Se amestecă bine şi se dă o dată în fiert. Acest sos se strecoară şi se servește la diverse preparate din carne şi legume după cum se va arăta la fiecare rețetă.

Retete culinare kLumeaAlte stiri kLumea: